NIGHT HEROES

ΔΕΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ!

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. - DRUMMER
"ΤΗ νυχτα
οι συναισθηματικές
άμυνες είναι πεσμένες"

Ο Γιώργος Διαθεσόπουλος είναι drummer και μέλος του συγκροτήματος Deaf Radio. Την ελληνική μπάντα που έχει ταράξει τις νύχτες μας στην πόλη και μας έχει απασχολήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, τους τελευταίους μήνες. Η σχέση του με τη μουσική ξεκινάει από 3 ετών όταν ξεκίνησε μουσικοκινητική αγωγή με οπτικοακουστικά ερεθίσματα. Για να το θυμάται μέχρι σήμερα, μάλλον είχε περάσει πολύ καλά. Μόλις ξεμπέρδεψε με το σχολείο ξεκίνησε μαθήματα drums, το μεγάλο του απωθημένο και μπήκε στην πρώτη του μπάντα. Πρόσφατα τα έσπασε με το συγκρότημά του στο Gagarin, μαζί με τους All Them Witches.

Πώς νιώθεις με το να κάνεις τους άλλους να χορεύουν τις νύχτες με τη μουσική σου;

Είναι απερίγραπτο το πόσο επηρεάζεις το κοινό με τα vibes σου on stage και το πόσο επηρεάζεσαι από τον ενθουσιασμό ή την αδιαφορία του. Δεν είναι μόνο η διασκέδαση αλλά περισσότερο το ότι καταφέρνεις να κάνεις τους άλλους να αισθάνονται κάτι, όπως κι αν μεταφράζεται αυτό για τον καθένα. Πολλές φορές νιώθω έναν θυμό ή μια συγκίνηση όταν παίζουμε κι ελπίζω ότι κάποιοι συμπάσχουν. Αυτό είναι υπέροχο. Κι αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι όταν ξεκινάς να παίζεις σε ένα πολύ χλιαρό και απαιτητικό κοινό και σταδιακά το βλέπεις να γουστάρει όλο και περισσότερο.

Τι κάνει ένας μουσικός αφότου τελειώσει το live;

Το πρώτο πράγμα θα είναι μια σύντομη συζήτηση για το πώς «το ζήσαμε», τι πήγε καλά και τι όχι. Στη συνέχεια εξαντλητικό κουβάλημα εξοπλισμού και στο τέλος θα καταλήξουμε σε κάποιο bar.

Πώς ζει ένας μουσικός μετά τις 8 μ.μ.;

Για την ακρίβεια η μουσική ξεκινάει από τις 8 το βράδυ γιατί μέχρι εκείνη την ώρα δουλεύω. Από εκεί και πέρα μπορεί να έχουμε πρόβα, να κάνουμε συζητήσεις για τα οργανωτικά και τα πλάνα μας, να στέλνουμε e-mails, να φτιάχνουμε παραγγελίες για αποστολή κλπ. Δουλίτσα να υπάρχει δηλαδή.

Ποια είναι η διαφορά της δουλειάς του μουσικού σε σχέση με την ημερήσια δουλειά;

Η ημερήσια δουλειά ξεκινάει με βιοποριστική κυρίως βάση ενώ η μουσική ξεκινάει -συνήθως- σαν χόμπι κι εξελίσσεται σταδιακά σε «δουλειά». Παρ’ όλα αυτά η ρομαντική ατάκα «είναι τέλειο να συνδυάζεις τη δουλειά σου με αυτό που αγαπάς» είναι μια πλάνη. Η μουσική δεν είναι «sex and drugs and rock ‘n’ roll» σε καμία περίπτωση. Οι δυσκολίες που έχεις να αντιμετωπίσεις σαν μουσικός, ο φόρτος εργασίας και η πίεση που δέχεσαι από τον περίγυρό σου είναι μεγάλη. Για να ζήσεις από τη μουσική πρέπει να βγεις από τα νερά σου, να κάνεις πολλούς συμβιβασμούς, ενδεχομένως να παίξεις με καλλιτέχνες και ρεπερτόρια που δεν σε «ψήνουν» και ακόμα και έτσι, να μην τα καταφέρεις. Οι εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα είναι αξιοθαύμαστες.

Αν θα ήθελες να περιγράψεις με μια πρόταση τη νύχτα, τι θα έλεγες;

“The night is dark and full of terrors”. Τάδε έφη Melisandre και θα συμφωνήσω με την αγαπητή φίλη.

Χτίζονται ευκολότερα φιλίες τη νύχτα;

Δεν είμαι σίγουρος. Οι συναισθηματικές άμυνες είναι πεσμένες και είμαστε πιο ανοιχτοί στο να εκθέσουμε και να εκτεθούμε. Ίσως είναι πιο αληθινές αλλά και πιο περιστασιακές. Δεν ξέρω μπερδεύτηκα.

Μπορεί να ‘ναι πιο δύσκολη, αλλά σίγουρα η νύχτα είναι αυτή που γεννά ιστορίες. Θες να μοιραστείς μαζί μας, μερικές από κάποιο live;

Μετά το τέλος του πρόσφατου live μας με τους All Them Witches μας πρότειναν να κάνουμε μια βόλτα στην Αθήνα κι έτσι καταλήξαμε στην ταράτσα ενός μαγαζιού. Έχοντας έρθει από 150 shows μέσα σε έναν χρόνο, είχαν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες να μοιραστούνε.

Επίσης, μιας και τη ζεις, σίγουρα θα έχεις κάποιες εικόνες από αυτές που δικαιολογούν την έκφραση «νύχτα μαγική»;

Έχουμε live στο Βελιγράδι στο πλαίσιο του πρώτου μας tour εκτός Ελλάδας. Λίγο πριν εμφανιστούμε, η εθνική Σερβίας παίζει στον ημιτελικό του Eurobasket και το venue είναι οριακά άδειο (εκτός από τέσσερις τρελούς φίλους μας που μας ακολούθησαν σε όλο το τουρ). Κι εγώ το ματσάκι θα έβλεπα πάντως. Ξαφνικά για κάποιο λόγο από την ώρα που βγαίνουμε και ενώ έχει τελειώσει o αγώνας, το venue αρχίζει να γεμίζει απότομα. Ξαφνικά το sing along ήταν τόσο δυνατό που δυσκολευόμουν να ακούσω τις φωνές του Δημήτρη και του Πάνου και στο τέλος οι Σέρβοι ζητούσαν επίμονα encore. Η τρίχα κάγκελο και η συγκίνηση μεγάλη.

Ποιος σκηνοθέτης θα ταίριαζε να σκηνοθετήσει τη νύχτα σου;

Christopher Nolan.

Και ποιο τραγούδι θα έβαζες σαν soundtrack;

M83 - Midnight City.