NIGHT HEROES

ΔΕΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ!

ΑΝΕΣΤΗΣ Α. - ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ
"η νύχτα με κρατάει
ξεκούραστο"

Ο Ανέστης Αθανασόπουλος είναι 25 ετών κι εργάζεται στον χώρο της εστίασης από τα 18 του. Έχει σπουδάσει Φιλόλογος αλλά η νύχτα έχει καταφέρει να τον μαγέψει και να τον κρατήσει κοντά της τα τελευταία 4 χρόνια.
Από νωρίς το απόγευμα έως αργά τη νύχτα, θα τον συναντήσεις στο Roof Garden του The Zillers Boutique Hotel, όπου θα σε σερβίρει με ένα τεράστιο χαμόγελο, όσο εσύ θα αγναντεύεις τη θέα της Ακρόπολης.
Για τον Ανέστη το μεράκι κι οι γνώσεις, είναι τα στοιχεία που κάνουν το service επιτυχημένο και τον πελάτη ευχαριστημένο. Τις νύχτες που δεν δουλεύει, πράγμα σπάνιο, συνηθίζει να βολτάρει με την παρέα του, στην πόλη εκείνη που τον μαγεύει όσο καμία. Την Αθήνα. Γιατί η Αθήνα το βράδυ είναι πάντα πιο όμορφη.

Ποιο είναι το νυχτερινό ωράριό σου και τι ώρα συνήθως επιστρέφεις σπίτι;

Δουλεύω από τις 5 το απόγευμα έως τις 2 τα ξημερώματα. Τα Σαββατοκύριακα που η πόλη σφύζει από ζωή, μπορεί να δουλεύω και μέχρι τις 3. Μετά την δουλειά, γυρνάω συνήθως απευθείας σπίτι, εκτός εάν παίζει κάτι καλό και το βράδυ συνεχιστεί!

Περίγραψέ μας το επάγγελμά σου.

Το επάγγελμά μου είναι λειτούργημα, όσο υποτιμημένο κι αν θεωρείται στην Ελλάδα. Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα. Συναναστρέφεσαι καθημερινά με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, προσωπικότητες κι εντάσεις. Καλείσαι να φέρεις εις πέρας όλα τα θέλω του πελάτη και να φροντίσεις για την ισορροπία του εστιατορίου. Για να το καταφέρεις αυτό πρέπει να έχεις γνώσεις και κυρίως μεράκι για τη δουλειά σου. Ένας σερβιτόρος δεν πηγαίνει ποτέ στα τυφλά. Γιατί αν πάει, έχασε το παιχνίδι.

Η νύχτα σε εξαντλεί;

Όχι. Εμένα με κρατάει ξεκούραστο!

Αν έπρεπε να περιγράψεις με μια πρόταση τη νύχτα τι θα έλεγες;

Η νύχτα είναι ξελογιάστρα.

Πώς αισθάνεσαι που όταν εσύ δουλεύεις οι άλλοι βγαίνουν;

Η αλήθεια είναι πως, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, δουλεύω μέχρι τα ξημερώματα. Το κακό είναι πως τον χειμώνα χάνω Champions League την ώρα που οι φίλοι μου το απολαμβάνουν. Κάποιες φορές θα συναντήσω την παρέα μου για ποτό, όταν έχουν ξεκινήσει ήδη να χορεύουν. Άρα πηγαίνω στην καλύτερη στιγμή της βραδιάς.

Ποια είναι η διαφορά της νυχτερινής δουλειάς, σε σχέση με την ημερήσια δουλειά;

Γενικά είμαι βραδινός τύπος. Φαντάσου από την υπερένταση δεν κοιμάμαι ακόμα κι όταν γυρνάω σπίτι, εξαντλημένος μετά τη δουλειά. Δουλεύοντας την νύχτα, έχω την άνεση να κοιμηθώ και να ξυπνήσω ό,τι ώρα θέλω. Έχω χρόνο να ξεκουραστώ αλλά δεν έχω χρόνο να κάνω κάποια πράγματα που θα ήθελα, ώστε να γεμίσω την μέρα μου.

Χτίζονται ευκολότερα φιλίες τη νύχτα;

Όταν η δουλειά σου είναι να σερβίρεις ποτά, σίγουρα χτίζονται περισσότερες φιλίες. Έχω κάνει πολλούς και καλούς φίλους στον χώρο της εστίασης. Ξεκινάμε με δύο βασικά κοινά. Το ωράριο και το επάγγελμα. Μετά τη δουλειά θα ακολουθήσει έξοδος, ποτό, κουβέντες… και κάπως έτσι θα χτιστεί μια νέα και όμορφη φιλία.

Μπορεί να είναι πιο δύσκολη, αλλά σίγουρα η νύχτα είναι αυτή που γεννά ιστορίες. Θες να μοιραστείς κάποια μαζί μας;

Πριν 3 χρόνια, μου έτυχε κάτι τρελό. Έπρεπε να πληρωθώ από έξι διαφορετικές παρέες, να στρώσω τρία τραπέζια και την ίδια στιγμή να προλάβω τον Αστυνομικό της Δημοτικής Αστυνομίας ο οποίος ήταν έτοιμος να μου ξεβιδώσει τις πινακίδες για παράνομο παρκάρισμα. Αφήνω στο πόστο μου τον βοηθό μου, τρέχω να προλάβω τον αστυνόμο, παίρνω το αμάξι, το παρκάρω λίγο πιο πάνω, επιστρέφω στο μαγαζί, πληρώνομαι, στρώνω και τότε παίρνω την πρώτη μου ανάσα μετά από 5 ολόκληρα λεπτά! Λογικά, έκανα ρεκόρ. Ευτυχώς είχα πολύ καλό βοηθό. Και λίγη τύχη.

Επίσης, μιας και ζεις τη νύχτα, σίγουρα θα έχεις κάποιες εικόνες από αυτές που δικαιολογούν την έκφραση «νύχτα μαγική»;

Μια εικόνα μου έρχεται στο μυαλό. Η βόλτα με την παρέα σου στο κέντρο της Αθήνας, κάνει τις νύχτες μου μαγικές.

Ποιος σκηνοθέτης θα ταίριαζε να σκηνοθετήσει τη νύχτα σου;

Ο Quentin Tarantino. Το service και η δουλειά στη σάλα είναι western και δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον που θα το σκηνοθετούσε καλύτερα. Εδώ η φάση είναι «όποιος προλάβει». Κι αν δεν προλάβεις εσύ, θα προλάβει ο πελάτης!

Και ποιο τραγούδι θα έβαζες σαν soundtrack;

Το «jungle» της Tash Sultana. Ο τίτλος εκφράζει τις νύχτες μου.

Η Αθήνα τελικά χορεύει την νύχτα;

Η Αθήνα ιδρώνει τη νύχτα, δεν χορεύει απλά.