NIGHT HEROES

ΔΕΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚ. - ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΝΤΙΝΑΣ
"η νύχτα
είναι έρωτας
είναι φλέρτ"

Ποιος από εμάς δεν έχει φάει έστω για μία φορά «βρώμικο» στην πλατεία Μαβίλη; Μετά από ξενύχτι στα μπαράκια της Αθήνας. Μετά από ένα ρομαντικό ραντεβού για να σπάσει ο πάγος ή μετά από έξοδο για τρελό χορό με την παρέα. Στις 3, τις 4, τις 5, ακόμα και τις 7 το πρωί! Δεκάδες παρέες περιμένουν στην ουρά για να πάρουν το μεγάλο σάντουιτς με το μαλακό ψωμί και την απίστευτη γεύση. Μέσα σε 2 λεπτά το έχεις στο χέρι σου και το καταβροχθίζεις. Γι’ αυτήν την αγαπημένη «τελετή λήξης» της νύχτας σου, είναι υπεύθυνος ο Γιάννης Οικονομίδης, ο οποίος άνοιξε την καντίνα το 1989 όταν ήταν -μόλις- 30 ετών. Θα τον έχεις συναντήσει εκεί. Είτε πας στις 10 το βράδυ μετά από ένα ποτό, είτε στις 7 το πρωί, μετά από τρελή έξοδο. Για τον Κύριο Γιάννη, η νύχτα είναι έρωτας κι όντας νυχτερινός τύπος, της έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Αυτό που τον γοητεύει τη νύχτα είναι η ειλικρίνεια και η χαλαρότητα των ανθρώπων. Το ότι όλοι είναι ο εαυτός τους και το ότι οι μάσκες της μέρας πέφτουν τη νύχτα. Ο Κύριος Γιάννης είναι, μάλλον, ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να μας μιλήσει για αυτήν. Αυτή η κουβέντα για την νύχτα έχει πολύ ψωμί!

Πώς ήταν το συναίσθημα όταν εσείς ξεκινούσατε τη δουλειά ως νέος, το ότι οι φίλοι σας μόλις έβγαιναν για ποτό;

Δεν με ενοχλούσε ιδιαίτερα. Ανέκαθεν ήμουν νυχτερινός τύπος. Όντας πιο νέος, διασκέδαζα πολύ. Μετά τα 30 που άνοιξα την καντίνα και το ‘ριξα από τη διασκέδαση, στη δουλειά.

Ποιο είναι το νυχτερινό ωράριό σας;

Από τα πρώτα χρόνια που άνοιξα την Καντίνα δούλευα από τις 10 το βράδυ έως τις 7 το πρωί. Καθημερινά. Αλλά ακόμα και σήμερα δουλεύω μέχρι αργά.

Μπορείτε να μας περιγράψετε το επάγγελμά σας;

Στην καντίνα, έρχεσαι συνεχώς σε επαφή με κόσμο κάθε λογής. Εσύ οφείλεις να είσαι ευγενικός, προσεκτικός και να στηρίζεσαι στην ποιότητα. Και φυσικά πρέπει πάντα να χαμογελάς! Έτσι ώστε οι πελάτες να φύγουν χορτασμένοι αλλά και ικανοποιημένοι με την επιλογή τους.

Αν θα θέλατε να περιγράψετε με μια πρόταση τι νύχτα, τι θα λέγατε;

Η νύχτα είναι το καθαρό βλέμμα, οι καθαροί άνθρωποι. Η νύχτα είναι πολύ πιο χαλαρή, πολύ πιο ελεύθερη. Φαντάσου τον εαυτό σου όταν βγαίνεις τη νύχτα, σε αντίθεση με τη μέρα. Πιστεύω πως οι άνθρωποι τη νύχτα είναι ο εαυτός τους. Είναι πιο ειλικρινείς. Κι αυτό κάνει την νύχτα τόσο υπέροχη.

Χτίζονται ευκολότερα φιλίες τη νύχτα;

Χτίζονται φιλίες την νύχτα, όπως χτίζονται και τη μέρα. Το ποτό, ως ένα σημείο, σε χαλαρώνει και σε κάνει πιο ήρεμο, πιο ανοιχτό σε νέες γνωριμίες αλλά και πιο ειλικρινή.

Μπορεί να ‘ναι πιο δύσκολη, αλλά σίγουρα η νύχτα είναι αυτή που γεννά ιστορίες. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας το πιο τρελό που έχει συμβεί στην καντίνα;

Λίγο μετά της 3 τα ξημερώματα, μετά το γλέντι του γάμου, έχουν έρθει αρκετές φορές νύφες με τον γαμπρό και την παρέα τους να φάνε «βρώμικο» και να κάνουν χαβαλέ. Ακόμα και με το νυφικό. Πέφτει πολύ γέλιο.

Επίσης, μιας και τη ζείτε, σίγουρα θα έχετε κάποιες εικόνες από αυτές που δικαιολογούν την έκφραση «νύχτα μαγική».

Η νύχτα είναι έρωτας, είναι φλερτ. Για αυτό είναι μαγική. Η νύχτα είναι η προσδοκία πως θα συναντήσεις, ίσως, αυτό που ψάχνεις. Και είναι και μια ψευδαίσθηση, μάλλον. Το ραντεβού που θα έχεις με τον άνδρα της ζωής σου, θα είναι νύχτα. Κι αυτό τα λέει όλα.

Ποιο τραγούδι θα έπαιζε ως soundtrack στην ταινία της νύχτας σας;

Το «Σαν να μην πέρασε μια μέρα», του Γιώργου Δημητριάδη. Για τον στίχο, «Πλατεία Μαβίλη, 4 παρά», που χαρακτηρίζει απόλυτα τις νύχτες μου!