NIGHT HEROES

ΔΕΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ!

ΒΑΙΟΣ Γ. - ΥΠΟΔΟΧΗ
"η νύχτα
ειναι απρόβλεπτη"

Ο Βάιος είναι 47 χρονών και δουλεύει πόρτα σε μαγαζιά της Αθήνας από τα 20 του. Με 20 και βάλε χρόνια εμπειρίας, έχει ζήσει απίστευτα σκηνικά και στιγμές που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Για εκείνον η νύχτα είναι μαγική όταν στο τέλος της θα έχουν πάει όλα καλά, θα βλέπει χαμογελαστές φάτσες να φεύγουν ξημερώματα και θα μπορεί να απολαύσει ένα σφηνάκι με τα παιδιά που δουλεύουν στο μαγαζί, ακούγοντας το τραγούδι που γουστάρει. Θα τον συναντήσεις να κάνει μέσα σε όλα ΚΑΙ ψυχανάλυση στους θαμώνες που μοιράζονται μαζί του τις ερωτικές τους απογοητεύσεις, κι όχι μόνο.

Ποιο είναι το ωράριό σου;

Δουλεύω από τις 12 μέχρι τις 6 το πρωί.

Τι ώρα επιστρέφεις σπίτι;

Παρόλο που υπάρχουν πολλές προτάσεις για συνέχεια σε άλλα μαγαζιά πλέον γυρίζω κατευθείαν σπίτι. Υπήρχαν εποχές που γύριζα 10 το πρωί!

Πως είναι το συναίσθημα όταν εσύ ξεκινάς τη δουλειά, οι άλλοι τελειώνουν;

Παλαιότερα με ενοχλούσε πάρα πολύ όταν η παρέα μου έβγαινε κι εγώ έπρεπε να δουλεύω, ιδιαίτερα στις γιορτές. Τώρα πλέον είναι συνήθεια. Μετά από 25 χρόνια στην νύχτα δεν με νοιάζει. Το βρίσκω κάτι φυσιολογικό. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που μετά από 22 ώρες συνεχόμενης δουλειάς, είμαι κι εγώ κουρασμένος, αλλά δεν παραπονιέμαι ποτέ.

Περίγραψέ μας το επάγγελμα σου.

Καταρχήν το συγκεκριμένο επάγγελμα θα έλεγα ότι είναι αρκετά παρεξηγημένο από κάποιους. O ρόλος ο δικός μου είναι να διασφαλίζω πρώτον στον πελάτη που έρχεται να περάσει όμορφα με την παρέα του σε ένα περιβάλλον χωρίς φασαρίες και δεύτερον στα παιδιά που εργάζονται ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ποια είναι η διαφορά της σε σχέση με την ημερήσια δουλειά;

Σίγουρα είναι το ωράριο γιατί κακά τα ψέματα αν εργάζεσαι νύχτα καθημερινά για πολλά χρόνια ο οργανισμός σου διαλύεται. Επίσης το βράδυ γνωρίζεις και συνεργάζεσαι με πιο ντόμπρους ανθρώπους, χωρίς κόμπλεξ.

Μπορεί να ναι πιο δύσκολη αλλά σίγουρα η νύχτα είναι αυτή που γεννά ιστορίες. Θες να μοιραστείς μερικές μαζί μας;

Ένα βραδάκι δύο περίεργοι τύποι ήθελαν να μπούνε στο μαγαζί και δεν τους άφηνα. Κάποια στιγμή βλέπω ένας τύπος έρχεται και στέκεται δίπλα μου. Τον ρώτησα «είστε παρέα με τα παιδιά;» κι απαντάει «όχι ρε φίλε ήρθα μήπως θέλεις βοήθεια». Γυναικολόγος στο επάγγελμα. Γέλασα πολύ. Κάθε βράδυ και μία διαφορετική ιστορία. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι υπάρχουν θαμώνες και περαστικοί που μου πιάνουν κουβέντα και μου μιλούν για την ερωτική τους απογοήτευση και ό,τι άλλο μπορεί να τους απασχολεί. Κάτι σαν ψυχανάλυση. Επίσης βλέπω άτομα με παρέα να είναι με τα μούτρα κάτω χωρίς να χαμογελάνε, οι οποίοι παίζουν με τα κινητά τους όλο το βράδυ κι αντίστοιχα άτομα που σκάνε μόνα τους στο μαγαζί, μέσα στο χαμόγελο! Θα χαιρετήσουν, θα πιούνε το ποτάκι τους και θα φύγουν χαρούμενοι.

Χτίζονται ευκολότερα φιλίες τη νύχτα;

Γνωριμίες θα έλεγα, φιλίες ούτως ή άλλως στην ζωή μου είναι ελάχιστες και δοκιμασμένες.

Αν ήθελες να περιγράψεις με μια λέξη τη νύχτα τι θα έλεγες;

Απρόβλεπτη.

Ποιος σκηνοθέτης θα ταίριαζε να σκηνοθετήσει τη νύχτα σου;

Αγγελόπουλος! Νύχτα ατέλειωτη όπως κι οι ταινίες του. Χαχα πλάκα κάνω. Θα ήθελα τον Ολιβιέ Μεγκατον.

Ποιο τραγούδι θα έβαζες σαν σάουντρακ;

Το stray cats strut.

Μιας κι έχεις φάει τη νύχτα με το κουτάλι, σίγουρα θα έχεις μια εικόνα στο μυαλό σου από εκείνες που δικαιολογούν την έκφραση: «νύχτα μαγική»;

Μια εικόνα δικαιολογεί τη φράση «νύχτα μαγική». Παραμονή πρωτοχρονιάς στη πόλη της Αθήνας. Όλοι βρίσκονται έξω και διασκεδάζουν μέχρι το πρωί.

Η νύχτα εξαντλεί;

Η νύχτα κουράζει αλλά την ίδια στιγμή σου προσφέρει εμπειρίες. Εάν δεν έχεις άλλες υποχρεώσεις η νύχτα είναι πιο τίμια. Εάν υπάρχει και δουλειά, ακόμα καλύτερα!