NIGHT HEROES

ΔΕΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ!

ΤΑΣΟΣ - ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΣ
"η νύχτα
προσφέρει
εμπειριες"

Ο Τάσος έχει το περίπτερο στη Βασιλίσσης Σοφίας και Κερασούντος, απέναντι από την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Όσο συζητάμε για την Αθήνα της νύχτας, εκείνος συχνά πυκνά χαιρετάει τον γιατρό της γειτονιάς, τον μπακάλη, την αστυνομικίνα που μένει λίγο πιο κάτω. Πώς γίνεται άλλωστε να μην γνωρίζει ο περιπτεράς τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Είναι, μάλλον, ένα από τα πιο κοινωνικά επαγγέλματα. Κι όχι άδικα. Πάντα κάτι θα χρειαστείς από το περίπτερο μέσα στη μέρα. Όταν ο Τάσος ξεκίνησε τη δουλειά ήταν ακόμα έφηβος, 16 χρονών. Σήμερα στα 37 του χρόνια, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων έχει μειώσει το νυχτερινό ωράριο. Θα τον συναντήσεις εδώ ως τις 11. Ωστόσο, έχει να μας διηγηθεί δεκάδες αστείες ιστορίες από τα παλιότερα χρόνια που ήταν μόνο βραδινός. Όταν ακόμα δεν υπήρχε κίνδυνος τη νύχτα. Κι όταν οι φίλοι του άραζαν μαζί του ως το πρωί στο περίπτερο για να του κρατήσουν συντροφιά, τα καλοκαίρια.

Ποιο είναι το νυχτερινό ωράριό σου;

Αυτήν τη στιγμή δουλεύω ως τις 11 το βράδυ αλλά έχω περάσει αμέτρητα βράδια στη ζωή μου να δουλεύω από τη 1 το βράδυ έως τις 7 το πρωί. Καθημερινά. Με κανένα ρεπό.

Πώς ήταν το συναίσθημα όταν εσύ ξεκινούσες τη δουλειά κι οι φίλοι σου έβγαιναν για ποτό;

Όταν ξεκίνησα τη δουλειά ήμουν ακόμη έφηβος οπότε ήταν επόμενο να ζηλεύω πολύ που δεν έβγαινα κι εγώ να ξεσαλώσω τα βράδια. Τα καλοκαίρια μου έκαναν παρέα στη δουλειά, αλλά τον χειμώνα έμενα μόνος, όταν οι άλλοι έπιναν τα ποτά τους και διασκέδαζαν στα μαγαζιά. Όμως κι αυτό συνηθίζεται κι έχει τελικά τη δική του μαγεία.

Μπορείς να μας περιγράψεις το επάγγελμά σου;

Το επάγγελμά μου στηρίζεται στην ανθρώπινη επαφή. Και κάπως έτσι περνάει η ώρα μου στο περίπτερο. Ειδικά τις νύχτες που σπάει ο κόσμος, έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις με τον πελάτη, να διηγηθείς ή να ακούσεις μια ιστορία που έζησε, να συζητήσεις για την πολιτική και την ελληνική πραγματικότητα. Μπορεί ο κόσμος στις μέρες μας να είναι πιο καχύποπτος, πιο αγχωμένος, πιο λιγομίλητος και πιο νευρικός, αλλά οι κοινωνικές συναναστροφές είναι σημαντικό μέρος του επαγγέλματός μου. Αρκεί φυσικά να υπάρχει και κέρδος. Χωρίς κάποιο κέρδος, κάθε επάγγελμα χάνει την αξία του.

Αν θα ήθελες να περιγράψεις με μια πρόταση την νύχτα τι θα έλεγες;

Η νύχτα είναι πάρα, μα πάρα πολύ καλή. Είναι πλέον ασφαλής. Κι η Αθήνα τη νύχτα σφύζει από ζωή, ακόμα και μετά τις 12. Βγαίνεις το βράδυ κι έχεις άπειρες επιλογές. Από ένα ποτό στο μπαρ, στο περίπτερο, στο σπίτι, στην πλατεία, στο πάρκο, στην καντίνα.

Ποια είναι η διαφορά της σε σχέση με την ημερήσια δουλειά;

Τεράστια. Την νύχτα στο περίπτερο είσαι αναπόφευκτα πιο καχύποπτος. Τα βράδια η κίνηση είναι μειωμένη και δεν νιώθεις τόσο ασφαλής. Εάν και δεν μου έχει τύχει ευτυχώς μέχρι τώρα κάτι που να με τρομοκρατήσει. Εάν δεν είχα οικογενειακές υποχρεώσεις θα προτιμούσα να δουλεύω νύχτα. Δεν έχει βαβούρα, προλαβαίνεις να κάνεις φιλίες, να πεις δυο κουβέντες με έναν πελάτη και να απολαύσεις την ηρεμία της πόλης, αν και η φασαρία από τα αμάξια εδώ, δεν σταματάει ποτέ, ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Χτίζονται ευκολότερα φιλίες τη νύχτα;

Άπειρες. Οι δικές μου κρατάνε ακόμα και σήμερα. Άνθρωποι που γνώρισα λόγω του περιπτέρου τη νύχτα πριν 20 χρόνια, δουλεύουν κι εκείνοι ακόμα στα ίδια μέρη και πολλές φορές συναντιόμαστε μετά τη δουλειά.

Θες να μοιραστείς κάποια ιστορία μαζί μας;

Πριν πολλά χρόνια, όταν είχαμε φαντάσου ακόμα δραχμές, έρχεται ένας γιατρός κι αγοράζει από το περίπτερο πατατάκια με ξύδι. Τότε ήταν η πρώτη φορά που έφερνα αυτό το προϊόν στο περίπτερο. Το πληρώνει, ανοίγει το σακουλάκι με τα πατατάκια και συνεχίζει την πορεία του. Μετά από λίγο επιστρέφει και μου ζητάει τα στοιχεία μου. «Θα σου κάνω μήνυση!», μου λέει. «Τα πατατάκια είναι ξινισμένα». Φυσικά τα τσιπς δεν είχαν λήξει. Απλώς πριν από 15 χρόνια για κάποιον μεγάλο άνθρωπο ήταν ανήκουστο να βάζεις ξύδι στα τσιπς. Φτάσαμε μέχρι το Αστυνομικό Τμήμα για να καταλάβει ο Κύριος πως το ξύδι ήταν ο λόγος που ήταν ξινισμένο και δεν ήταν χαλασμένα.

Μιας κι έχεις φάει τη νύχτα με το κουτάλι, σίγουρα θα έχεις μια εικόνα στο μυαλό σου από εκείνες που δικαιολογούν την έκφραση: «νύχτα μαγική»;

Μια εικόνα δικαιολογεί τη φράση «νύχτα μαγική». Παραμονή πρωτοχρονιάς στη πόλη της Αθήνας. Όλοι βρίσκονται έξω και διασκεδάζουν μέχρι το πρωί.

Η νύχτα εξαντλεί;

Η νύχτα κουράζει αλλά την ίδια στιγμή σου προσφέρει εμπειρίες. Εάν δεν έχεις άλλες υποχρεώσεις η νύχτα είναι πιο τίμια. Εάν υπάρχει και δουλειά, ακόμα καλύτερα!