NIGHT HEROES

ΔΕΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΞΙ
"για μια ευτυχισμένη ζωή
οι νυχτες πρέπει να είναι
αφημένες στην τύχη τους!"

O Δημήτρης δουλεύει στο ταξί τα τελευταία 4 χρόνια. Είναι όπως μας λέει αφεντικό του εαυτού του κι αυτό σημαίνει πως μπορεί να σταματήσει την δουλειά για να πιεί ένα σύντομο ποτό με την παρέα του στο Μεταξουργείο. Στα 34 του χρόνια έχει ζήσει όμορφες αλλά και περίεργες εμπειρίες τη νύχτα. Τρελαίνεται να κόβει βόλτες στην Πατησίων και να αγναντεύει την Ακρόπολη από το Θησείο. Μέχρι πρότινος είχε μακρύ μαλλί και μούσι, αλλά εμείς τον συναντήσαμε στο κέντρο της Αθήνας κοντοκουρεμένο και ορεξάτο να μας διηγηθεί μερικές από τις πιο αστείες ιστορίες ακούσαμε από ανθρώπους της... νύχτας!

Ποιο είναι το καθημερινό σου ωράριο στο ταξί;

Καθημερινές δουλεύω συνήθως 10 το πρωί μέχρι 4 το απόγευμα , μετά ξεκούραση κι έπειτα 8 το βράδυ μέχρι 1 ή 2. Το σαββατοκύριακο αν δεν έχω κανονίσει να βγω κάθομαι περισσότερες ώρες, δηλαδή μέχρι τις 5 το πρωί!

Πώς είναι το συναίσθημα όταν εσύ ξεκινάς τη δουλειά, οι άλλοι τελειώνουν;

Εάν έχω όρεξη να βγω και πρέπει να δουλέψω παίζει ξεκάθαρη ζήλια. Εάν δεν έχω όρεξη να βγω νιώθω μια χαρά.

Μπορείς να μας περιγράψεις το επάγγελμά σου;

Ο ταξιτζής είναι κάποιες φορές εξομολόγος αλλά και άνθρωπος που μπορεί να γίνει αποδέκτης νεύρων από τους πελάτες. Δηλαδή να μην είναι καλά ο πελάτης και να μιλήσει απότομα στον ταξιτζή, πράγμα ανθρώπινο. Αυτό που μπορεί να με τρελάνει είναι η δουλικότητα που θέλουν ορισμένοι να έχει ο ταξιτζής. Όχι φίλε μου, δεν είμαι δούλος σου. Δουλεύω κι εγώ όπως κάνεις κι εσύ. Σε γενικές γραμμές πάντως, ανάλογα με την κριτική ικανότητα του καθενός, με το να είσαι ταξιτζής, μαθαίνεις να μετράς τους ανθρώπους.

Αν θα ήθελες να περιγράψεις με μια πρόταση τη νύχτα τι θα έλεγες;

Για μια ευτυχισμένη ζωή, οι μέρες πρέπει να είναι επιμελώς σχεδιασμένες και οι νύχτες αφημένες στην τύχη τους. Εννοείται το γκούγκλαρα! Το έχει γράψει η Mignon McLaughlin. Πολύ ωραίο δεν είναι;

Ποια είναι η διαφορά της σε σχέση με την ημερήσια δουλειά;

Υπάρχει η διπλή ταρίφα που σημαίνει παραπάνω λεφτά, σχεδόν τα διπλάσια ανά κούρσα. Επίσης δεν έχει κίνηση, πράγμα ονειρικό για εμάς τους ταξιτζήδες. Στα μειονεκτήματα είναι ότι σαφώς είναι λιγότερες οι κούρσες σε σχέση με τη μέρα.

Κάποια ιστορία από τις νυχτερινές σου βάρδιες;

Δύο στιγμές στα 4 χρόνια μου στο ταξί, θα μου μείνουν αξέχαστες. Μια φορά πήρα στο ταξί, έναν παππά. Κανονικό. Με ράσα. Είχε ως προορισμό του την Κυψέλη. Κάποια στιγμή στη διαδρομή μου ζητάει να βάλω έναν ελληνικό σταθμό με λαϊκά τραγούδια και να αλλάξουμε προορισμό. Ήθελε να πάμε βόλτα σε όλη την Αθήνα. Από το Σύνταγμα στο Θησείο κι από εκεί στο Μεταξουργείο, στην Πειραιώς, το Φάληρο και τα νότια προάστια της πόλης. Μετά από 2 ώρες μου ζήτησε να κατέβει, πλήρωσε γύρω στα 50 ευρώ και μπήκε σπίτι του. Μερακλής παππάς. Μια ακόμη αστεία ιστορία ήταν ένα τηλεφώνημα που έλαβα από μια Κυρία γύρω στα 50 η οποία μου ζήτησε να πάω να παραλάβω έναν άνδρα από το σπίτι του. Όταν έφτασα την κάλεσα για να της πω να ενημερώσει τον Κύριο να κατέβει και τότε κατάλαβα πως επρόκειτο για παρακολούθηση. Άρχισε να με ρωτάει αν βλέπω μια κίτρινη βέσπα έξω από το σπίτι, εάν τα φώτα είναι ανοιχτά, εάν βλέπω κίνηση στα παράθυρα. Κάτι παιδιά από την διπλανή πολυκατοικία με ενημέρωσαν πως αυτό το είχε ξανακάνει στο παρελθόν. Φυσικά η Κυρία εξαφανίστηκε και δεν πληρώθηκα ποτέ για την… παρακολούθηση.

Μιας και τη ζεις, σίγουρα θα έχεις κάποιες εικόνες από αυτές που δικαιολογούν την έκφραση «νύχτα μαγική».

Δύο εικόνες μου έρχονται στο μυαλό. Η πρώτη είναι η Πατησίων. Όλη η Πατησίων. Φανταστικός δρόμος. Πλατύς με δύο μεγάλα ρεύματα που μπορείς να δεις το Μουσείο, το Πολυτεχνείο, την ΑΣΟΕΕ, το Πεδίον του Άρεως, την αρχή της Ακαδημίας και της Αλεξάνδρας. Μου αρέσει πολύ η Πατησίων. Και η δεύτερη και ομορφότερη είναι ανεβαίνοντας την Νηλέως στα Πετράλωνα που, στο τελείωμά της στο Θησείο, φαίνεται η Ακρόπολη. Νομίζω είναι η πιο όμορφη εικόνα στην νυχτερινή -κι όχι μόνο- Αθήνα.

Ποιος σκηνοθέτης θα ταίριαζε να σκηνοθετήσει τη νύχτα σου;

Μου αρέσει πολύ η κάλπικη λίρα. Ποιος την έχει κάνει; Ο Τζαβέλλας; Ε, αυτός!

Ποιο τραγούδι θα έβαζες σαν soundtrack στις νύχτες σου;

Sniff 'n' the Tears, «Driver's Seat». Μυρίζει νύχτα και τιμόνι.

Εσύ μεταφέρεις ανθρώπους στα πάρτι κι έπειτα τους παραλαμβάνεις από εκεί. Φαίνονται να επιστρέφουν χαρούμενοι οι νέοι από την έξοδο τους;

Τις περισσότερες φορές, ναι. Αυτό που είναι το πιο ωραίο είναι να παίρνεις ερωτευμένα ζευγάρια και νέα παιδιά που κάνουν τις πρώτες τους εξόδους στην πόλη. Μες τη χαρά και την τρέλα είναι.

Ποιος είναι ο καλός πελάτης τη νύχτα και ποιος ο κακός;

Σε γενικές γραμμές δεν νομίζω ότι υπάρχει καλός και κακός πελάτης. Δεν μιλάμε για τις ακραίες περιπτώσεις που κάποιος θα είναι αγενής και απότομος. Προσωπικά, δεν μπορώ τους φωνακλάδες. Άμα έχει και όρεξη για κουβέντα ο φωνακλάς, άστα! Εάν πηγαίνει και μακριά, ακόμα χειρότερα!